Al onze artikelen over Oekraïne in één dossier

door | 31 maart 2016

Woensdag 6 april aanstaande mogen de Nederlandse kiesgerechtigden zich in een raadgevend referendum uitspreken over het Associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne.

Het Burgercomité-EU, Forum voor Democratie en GeenStijl wisten genoeg handtekeningen te verzamelen om onder een pas van kracht geworden wet een volksraadpleging af te dwingen.

Aanvankelijk – en soms nog wel – poogden voorstanders het associatieverdrag te bagatelliseren als slechts een vrijhandelsverdrag. Inmiddels mag voor iedereen wel duidelijk zijn dat het verdrag veel meer behelst, namelijk de geleidelijke integratie van Oekraïne met de EU, ook op politiek en militair vlak. Wat voor ‘vrijhandel’ doorgaat is sowieso vooral een politiek instrument dat ingezet kan worden voor geopolitieke blokvorming of de bestendiging daarvan.

Op Novini zijn dergelijke zaken in de afgelopen maanden en jaren herhaaldelijk aan de orde gesteld. Al deze artikelen zijn bijeen gebracht in een dossier, waarin ze gemakkelijk terug te vinden zijn. Dat dossier bevat bijdragen van onze redacteuren en vaste medewerkers, zoals Wolter Berends, Jonathan van Tongeren en Erik van Goor, maar ook van gastauteurs als Eric van de Beek, Karl Albrecht Schachtschneider, Max van der Werff en Karel van Wolferen.

Het gaat om artikelen waarin de kwestie Oekraïne nu eens volkenrechtelijk, dan weer (geo)politiek of economisch benaderd wordt. De politieke ontwikkelingen in Oekraïne komen aan de orde, de overwegingen van de regering Janoekovitsj om de ondertekening van het Associatieverdrag uit te stellen, de protesten op de Maidan – de escalatie en gevolgen daarvan, de bezetting van overheidsgebouwen in West-Oekraïne, de opkomst van extreemrechtse partijen en milities, de staatsgreep van de pro-westerse partijen, de corruptie voor en na de staatsgreep, de onderdrukking van afwijkende politieke en journalistiek geluiden na de coup, de invloed van ngo’s en multinationals, de macht van oligarchen, de afscheiding van de Krim, de opstand in Donetsk en Loegansk, de uittocht van vluchtelingen uit het Donbasbekken naar Rusland en de vlucht van dienstplichtigen uit West-Oekraïne naar Polen en Hongarije. Maar ook de bredere geopolitieke en economische omstandigheden (pijpleidingen, handelsrelaties, schaliegas) en gevolgen van de Oekraïnecrisis en de opstelling van diverse landen in Europa en de rest van de wereld daarin.

Er zitten zo veel facetten aan de kwestie, dat we hier ongetwijfeld nog het nodige vergeten te noemen. Daarom attenderen we u graag op ons Oekraïne-dossier, daarin vindt u al onze artikelen over Oekraïne en daaraan sterk gerelateerde zaken sinds het uitbreken van de crisis.

Op basis van het beeld dat we ons als redactie van Novini in de loop van de tijd gevormd hebben over deze kwestie, komen wij tot de conclusie dat de Europese Unie en haar lidstaten noch Oekraïne zelf gediend zijn met het voorliggende Associatieverdrag. Uit onze artikelen zijn legio redenen op te diepen. Om het u als lezer gemakkelijker te maken dit nog eens na te gaan, wijzen we u bij deze graag op ons dossier dat hier te vinden is: http://www.novini.nl/rubriek/buitenland/oekraine/