Amerikaanse diplomatie valt in duigen

door | 5 januari 2020

Volgens een verklaring van de Iraakse premier Adel Abdel Mahdi in het parlement  had de Iraanse generaal Qassem Soeleimani voor de dag na de moordaanslag een officiële ontmoeting met hem gepland.

De bedoeling was om met Soeleimani te spreken over een recent voorstel van de Amerikaanse president Donald Trump voor onderhandelingen met Iran. Blijkbaar ging hij van de gelegenheid gebruik maken om ook de begrafenis bij te wonen van de door de VS omgebrachte Iraakse militairen en politiemensen. Hij was op weg van Libanon en Syrië. Zo wist de VS dus dat Soeleimani naar Bagdad zou komen. Als dit klopt, verklaart dit nog meer de woede van de Iraakse regering over die aanslag. Vandaag heeft het Iraakse parlement met 170 tegen 0 op 329 parlementsleden een motie aangenomen waarbij ze de regering oproept om het vertrek te eisen van de Amerikaanse troepen. Sommige parlementsleden weigerden aan de stemming deel te nemen.

De Iraanse president Hassan Rouhani

Het akkoord tussen de VS en Irak over de aanwezigheid van Amerikaanse en andere westerse troepen hield in dat men de strijd tegen ISIS verder zette alsmede de opleiding van het Iraakse leger ging verzorgen. In de praktijk was dit dus wel wat anders en sleurden de VS Irak mee in hun oorlog tegen Iran, Libanon en Syrië. Het betekent het einde van de missie van de NAVO en dus ook van Nederland en België in Irak.

Het probleem in Irak is wel dat de regering er ontslagnemend is en daarom de vraag rees of de regering op dit ogenblik juridisch bij machte is om dit ten uitvoer te brengen. Maar dat lijkt geen enkel probleem op te leveren. Er moet nog wel een tijdschema voor dat vertrek afgesproken worden. Zeker is dat de VS nu in Irak vogelvrij verklaard is en dat ook de aanwezigheid van de Amerikaanse bezettingsmacht in Syrië ten einde loopt.

Met andere woorden: zonder zelfs maar een schot te lossen is de westelijke grens van Iran nu dus veilig. Alleen de zorg over de Afghaanse grens blijft en in mindere mate die met de Pakistaanse provincie Baluchistan. Het is officieel wel verboden, maar ik zie die Ayatollahs nu wel vaten champagne drinken zoals men ook in Syrië, Rusland, China er meer dan een glas op zal drinken. De Syrische olievelden worden terug Syrisch!

En als men in Brussel, Parijs en Berlijn intelligent is, viert men ook in de EU. Die idioten in Washington toch. En ze kunnen het nu niet meer steken op Soeleimani. Die haalde door zijn dood misschien wel zijn grootste overwinning: het einde van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de Levant.

Ondertussen heeft Iran ook het met de VS, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, China en Rusland gesloten nucleair akkoord opgezegd. Het blijft, zegt de Iraanse regering, wel samenwerken met het Internationaal Atoomenergieagentschap. Wat wel cruciaal is. Het opzeggen is in wezen een logische zaak daar noch de Europese landen en zeker niet de VS zich hielden aan dat akkoord.

Wel heeft de EU de minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Mohammad Javad Zarif, uitgenodigd voor een gesprek. Of dat iets gaat helpen is maar de vraag. Gisteren stelde een woordvoerder van de Duitse regering nog begrip te hebben voor het Amerikaanse optreden, waarna de Iraanse regering de Duitse ambassadeur op het matje riep voor uitleg. De EU toonde zich weeral als een eunuch: machteloos en waardeloos. Wel klaagde Mike Pompeo over het gebrek aan Europese steun.

Verder heeft de Amerikaanse regering besloten alle Iraniërs die het land betreden en die men als verdacht kan beschouwen vast te houden. Wat volgens berichten al gebeurde met een 60-tal mensen die terugkeerden van een popconcert in Canada. Dat krijg je dan met mensen als Mike Pompeo op buitenlandse zaken, Mike Pence als vicepresident, Mark Esper als minister van Defensie en Donald Trump.

Foto: De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo met de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg.  © NATO