Bereidt Saoedi-Arabië invasie Jemen voor?

door | 19 mei 2015

Nadat een coalitie van Arabische landen onder leiding van Saoedi-Arabië en ondersteund door de Verenigde Staten de bombardementen op Jemen sinds enkele dagen heeft hervat, lijkt een verdere escalatie van het conflict te dreigen. Naast de voortdurende bombardementen lijkt een grondoffensief voorbereid te worden.

Volgens onbevestigde berichten uit de regio staan 150.000 Saoedische militairen aan de grens met Jemen gereed voor een aanval. Het is dan niet vreemd de hernieuwde luchtbombardementen als tactische voorbereiding voor een invasie te zien. Naast een invasie over land, behoort ook een aanval vanuit het zuiden tot de mogelijkheden, daarvoor zou de coalitie de haven van Aden in handen moeten krijgen. In dit scenario zouden dan tegelijk soennitische stammen en Al-Qaida vanuit het oosten naar de hoofdstad Sanaa op moeten rukken. Hoe het ook zij, de Saoedische bombardementen op Jemen heeft de positie van Al-Qaida in dit land duidelijk versterkt.

Het zijn uitsluitend de aan Amerika verbonden Arabische staten die aan deze oorlog meedoen, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Qatar en Koeweit, en ook de militaire junta van Egypte is van de partij. Tekenend is ook dat Israël voor het eerst aan de zijde van een Arabische coalitie aan een oorlog deelneemt. Doelwit van de meest recente luchtaanvallen was onder andere de internationale luchthaven van Sanaa. In een andere aanval zouden “ballistische wapens van de Houthi-milities en van ex-president Ali Abdullah Salih” vernietigd zijn, aldus het Saoedische ministerie van Defensie. Koning Salman heeft voor de volgende operatie, getiteld ‘Herstel der hoop’, de mobilisatie van de Nationale Garde, die als de elitetroepen van het Saoedische leger gelden, bevolen. Momenteel concentreert de strijd zich rond de strategisch belangrijke stad Taiz, die tussen de belangrijkste havenstad Aden en de hoofdstad Sanaa ligt. Binnen een maand hebben de bombardementen op Jemen reeds aan 1000 burgers, waaronder zo’n 100 kinderen, het leven gekost. De Wereld Gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) gaat in totaal van zo’n 4.400 burgerslachtoffers uit.

De Houthi-milities lijken echter nog een paar troefkaarten te hebben. Ze controleren nog altijd grote delen van het land en naar eigen zeggen hebben ze tientallen precieze en verreikende raketsystemen weten te bemachtigen. Daarmee zouden ze zowel Saoedische aardolie-installaties als schepen op volle zee kunnen raken. De aanvoerder van de milities, Hadi al-Adshilaki meent dat de Saoedi’s hierdoor tot een verandering van strategie gedwongen worden. Dan kan het ook gebeuren dat de Amerikanen zelf ingrijpen. Washington heeft al in april het vliegdekschip Theodore Roosevelt en de kruiser Normandy naar de wateren bij Jemen koers laten zetten.

Zoals zo vaak in een oorlog worden zij die er niet aan deelnemen het hardst getroffen. De Egyptische en Saoedische marine hongeren het land al maanden door middel van een zeeblokkade uit. Wie bedenkt dat Jemen voor zijn voedselvoorziening voor 90% afhankelijk is van invoer, begrijpt hoe ingrijpend deze blokkade is. Het gevolg is een snel toenemend gebrek aan levensmiddelen en een enorme stijging van de prijzen. De Verenigde Naties willen hun voedselvoorraden in Jemen nu aanspreken, om onlusten te voorkomen. Als de oorlog nog lang duurt, lijkt hongersnood echter onvermijdelijk. Ook de levering van medicijnen en brandstoffen valt droog, zodat bijvoorbeeld het ziekenhuis van Sanaa al geen benzine meer heeft om ambulances te laten rijden.