China kan desnoods kernwapens op Cuba stationeren

door | 20 juli 2015

Wanneer de Verenigde Staten kernwapens in de regio van de Stille Oceaan zouden stationeren, is China bereid kernwapens op Cuba te plaatsen. Dat schrijft de Taiwanese krant Want China Times onder verwijzing naar het persbureau Taihainet.

Een en ander doet sterk denken aan de Cuba-crisis. Toen stuurde de Sovjet-Unie immers kernraketten naar Cuba, omdat de Verenigde Staten kort daarvoor 50 middellange-afstands-raketten van het type Jupiter met kernkoppen in het oosten van Turkije, dichtbij de grens van de Sovjet-Unie opgesteld hadden. Deze samenhang maakte ook de vreedzame oplossing van het conflict mogelijk: Beide zijden trokken hun raketten terug. Waarbij de VS het voordeel hadden dat de plaatsing van de Jupiter-raketten toentertijd niet bekend was bij het publiek.

Van officiële zijde wordt ontkend dat “momenteel” van eventuele plaatsing van kernwapens op Cuba sprake zou zijn. Een dusdanig verwoorde ontkenning, dat men haar ook als bevestiging van de denkbaarheid op kan vatten.

Zeker is dat China onlangs een nieuwe militaire doctrine uitbracht waarin de marine zich niet meer alleen toelegt op kustbeveiliging, maar de landsverdediging potentieel naar internationale wateren verlegd wordt. De strijd om diverse (onbewoonde) eilandjes in de Zuid-Chinese Zee mag intussen bij iedereen bekend zijn.

Het ontstaan van een Cuba-crisis is niet ondenkbaar, omdat de Verenigde Staten het hele gebied van de Stille Oceaan als hun invloedssfeer beschouwen en daar geen concurrentie dulden. De VS hebben sinds de Tweede Wereldoorlog de beschikking over een groot aantal eilanden in de Pacifische regio en hebben bovendien militaire bases op relatief geringe afstand van het Chinese vasteland, in Zuid-Korea en Japan, op de Filipijnen en sinds kort is er zelfs samenwerking met Vietnam.

Volgens het Amerikaanse tijdschrift National Interest houdt het “op afzienbare termijn” voor onwaarschijnlijk dat de Verenigde Staten kernwapens in de Pacifische regio plaatsen. Met uitzondering van Zuid-Korea overigens, daar kan het stationeren van Amerikaanse kernwapens zin hebben met het oog op de Noord-Koreaanse nucleaire dreiging. Naar verluidt zou een meerderheid van de Zuid-Koreaanse bevolking dat verwelkomen. En aangezien het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden recentelijk het Pentagon verzocht heeft de doelmatigheid van een dergelijke stationering te onderzoeken, is een reprise van de Cuba-crisis toch niet zo ondenkbaar meer.