Europees Parlement: Slowaakse liberaal verruilt ALDE voor ECR-fractie

door | 3 oktober 2014

De Slowaakse europarlementariër Richard Sulik, partijleider van de liberale partij Vrijheid en Solidariteit (SaS), verlaat de liberale ALDE-fractie in het Europees Parlement om zich bij de gematigd eurokritische fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) te voegen.

Sulik stelde tegenover Slowaakse media dat hij zich niet thuis voelde in het eerder links-liberale klimaat van de ALDE-fractie, hij stond vaak alleen in zijn standpunten en herkende zich niet in de fractielijn. Hij stelt verder dat de liberale fractie in het Europees Parlement de grootste voorstander van verdere Europese integratie is. De SaS is eerder eurokritisch, Sulik ziet niets in de eurofederalistische ideeën van ALDE-fractieleider Guy Verhofstadt.

[note color=”#F4FDFF”] Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!

[/note]

In de verkiezingen eerder dit jaar werd met Sulik voor het eerst een vertegenwoordiger van de relatief jonge partij in het Europees Parlement gekozen. Ook toen had Sulik al overwogen zich bij de ECR-fractie aan te sluiten, maar koos uiteindelijk toch voor de ALDE-fractie nadat twee Slowaakse conservatieven zich bij de ECR gevoegd hadden. Buiten het tegenvallen van het liberale gehalte van de ALDE-fractie, noemt Sulik als reden voor zijn overstap naar de ECR, dat de Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) aan die fractie deelneemt. Sulik kent diverse vertegenwoordigers van de AfD al langer en zegt veel van hun standpunten te delen. Hij sprak ook al eens op een campagnebijeenkomst van de AfD. Sulik ziet wel dat hij op sommige vlakken minder gemeen heeft met veelal cultureel en sociaal conservatieve leden van de ECR-fractie, maar hij waardeert de grotere vrijheid om naar eigen inzicht te stemmen die hij in de ECR-fractie wel en bij ALDE niet heeft. De gemeenschappelijkheid met de ECR-fractie ziet Sulik vooral in de visie op welke bevoegdheden de EU-instellingen wel en niet moeten hebben.

Met de stap van Sulik komt het aantal leden van de ECR op 71, terwijl het aantal leden van de ALDE-fractie daalt naar 67. Na de verkiezingen wist de ECR al uit te groeien tot de op twee na grootste fractie in het Europees Parlement, ze haalde daarbij de liberale ALDE en de Groenen/EVA in.