Georgië verzoekt Polen om uitlevering Saakasjvili

door | 7 augustus 2017

De Georgische overheid heeft Polen opgeroepen om voormalig Georgisch president Micheil Saakasjvili, die op 3 augustus vanuit de Verenigde Staten in Warschau arriveerde, uit te leveren, zo melden Poolse media.

Het Georgische openbaar ministerie wil dat Saakasjvili uitgeleverd wordt om in Georgië terecht te staan voor diverse aanklachten waaronder ambtsmisbruik tijdens zijn presidentschap.

Eind juli ontnam de Oekraïense president Petro Porosjenko Saakasjvili naar verluidt zijn Oekraïense nationaliteit, waardoor de Georgiër de enige stateloze voormalige president ter wereld zou zijn geworden. Desalniettemin kon hij ogenschijnlijk zonder problemen naar de Verenigde Staten en Polen reizen, wat de vraag oproept of de Oekraïense autoriteiten daadwerkelijk zijn paspoort ingetrokken hebben.

Saakasjvili, een oud-studiegenoot van Porosjenko, werd eind mei 2015 aangesteld als gouverneur van de Oekraïense havenstad Odessa, nadat hem de Oekraïense nationaliteit was verleend. Hij vervulde deze functie tot november 2016. Vanuit deze positie ontwikkelde de eigenzinnige politicus zich tot criticus van toenmalig premier Jatsenjoek, om zich uiteindelijk ook tegen Porosjenko te keren en een nieuwe partij te lanceren. Na de Rozenrevolutie, was Saakasjvili van 2004 tot 2013 president van Georgië. Nadat hij zijn land in een militair avontuur stortte vanwege Zuid-Ossetië werd zijn partij echter verslagen in de parlementsverkiezingen van 2012 en delfde de neoconservatief ook persoonlijk het onderspit in de presidentsverkiezingen van 2013.

Afgelopen donderdag dook de Georgische oud-president op in Polen om deel te nemen aan de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de Opstand van Warschau in 1944. Tijdens zijn bezoek aan Polen stelde Saakasjvili tegenover de Poolse televisie dat het neerstorten in het april 2010 van het Poolse presidentiële vliegtuig nabij Smolensk in Rusland “wraak” zou kunnen zijn geweest van de Russische president Vladimir Poetin tegen de toenmalige Poolse president Lech Kaczynski, die bij het ongeluk samen met 95 andere hoogwaardigheidsbekleders omkwam. De Poolse publieke televisie gaf Saakasjvili uitgebreid de tijd om deze complottheorie uit de doeken te doen. Saakasjvili lijkt met het debiteren van deze onwaarschijnlijke theorie, die niet strookt met de tot nu toe vastgestelde toedracht van de ramp, in het gevlei te willen komen bij de huidige Poolse regering en met name bij Kaczynski’s tweelingbroer die deze complottheorie eveneens aanhangt en achter de schermen grote invloed op het regeringsbeleid heeft.