Groenen in Europees Parlement aarzelen met toelating Portugese groen-conservatieven vanwege ‘homofobie’

door | 7 juni 2014

De fractie van de Groenen in het Europees Parlement aarzelt om de Portugese groen-conservatieve ‘Partij van de Aarde’ (MPT) toe te laten. Eén van de twee verkozenen van die partij, lijsttrekker António Marinho e Pinto heeft zich tegen adoptie van kinderen door koppels van gelijk geslacht uitgesproken. Dat wordt door sommigen in de Europarlementsfractie van de Groenen als ‘homofoob’ gekwalificeerd.

“De harmonieuze ontwikkeling van de persoonlijkheid van het kind vereist een mannelijke vader en een vrouwelijke moeder”, luidt de gewraakte uitspraak van de drieënvijftigjarige jurist. 

Persvoorlichter van De Groenen/EVA, Helmut Weixler stelt dat onderzocht moet worden hoe de uitspraak van Marinho zich verhoudt tot het programma van de fractie van de Groenen. De verwachting is dat volgende week een beslissing wordt genomen door de hoofden van de nationale delegaties in de fractie.

[note color=”#F4FDFF”] Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!

[/note]

De verkozenen van de MPT zouden ook in gesprek zijn met andere fracties, maar hebben tot nu toe alleen bij de Groenen een formele aanmelding gedaan.

Gezien de grond van de aarzeling van de Groenen, lijkt het onwaarschijnlijk dat een andere linkse of liberale fractie de afgevaardigden van de MPT zal verwelkomen.

De groen-conservatieve MPT behaalde in de verkiezingen voor het Europees Parlement twee zetels. Het is de eerste echte doorbraak van de partij, die geen verkozenen in het nationale parlement van Portugal heeft. Tot aan de verkiezingen zat de Portugese afgevaardigde Rui Tavares in de fractie van de Groenen. Deze werd  in 2009 verkozen via de lijst van het Linkse Blok, waarvan de andere verkozene bij de fractie van Verenigd Links zat. Tavares brak in 2011 echter met het Linkse Blok en nam in 2014 met een eigen partij aan de verkiezingen deel. Tavares’ nieuwe partij behaalde echter slechts zo’n twee procent van de stemmen, dus geen zetel.