Het asielsysteem in Europa loopt op zijn laatste benen

door | 6 juli 2015

Terwijl men er in EU-verband niet uitkomt hoe de vluchtelingen over de lidstaten verdeeld moeten worden, breekt aan steeds meer grenzen totale chaos uit.

Voor de Franse havenstad Calais hebben vrachtwagenchauffeurs te kampen met straten die vergeven zijn van de immigranten. Er zijn verscheidene tentdorpen ontstaan, niet alleen bij Calais, maar ook in de hoofdstad Parijs. De vrachtwagens kunnen in Calais soms slechts stapvoets rijden en moeten regelmatig stil houden, terwijl immigranten proberen in te breken om als verstekeling mee te gaan naar Engeland. De politie doet niets. De chauffeurs kunnen zich niet verweren tegen de meutes en sluiten zich op in hun cabines. Inmiddels duiken vergelijkbare filmpjes uit Bulgarije en Roemenië op. Dat de oversteek bij Calais moeilijk is, maakt dat steeds meer illegalen via de Nederlandse veerboten naar Engeland proberen te komen.

De hausse aan immigranten brengt steeds meer Europese landen in de problemen. Zo kondigde Hongarije aan uit nood gedreven een hek te gaan plaatsen aan de grens met Servië.

Vooral in Italië raakt men steeds verder de controle kwijt. De maffia verdient goed aan het overzetten van illegale immigranten. Het bracht Frankrijk er al toe diverse grensovergangen te sluiten. Aan de Italiaanse kant van de grensovergangen, maar ook in een grote stad als Milaan, houden zich duizenden illegalen op. Italië wil er vanaf, Frankrijk wil ze ook niet opnemen. Alleen het Italiaanse deel van Zwitserland resteert nog als ventiel, maar ook hier overweegt de overheid inmiddels de grensovergang te sluiten. De Italiaanse premier Matteo Renzi probeert druk te zetten op zijn Europese collega’s door te dreigen de illegalen Schengenvisums te geven.

En dan zijn er nog grote problemen op Malta, op de Spaanse exclaves in Noord-Afrika, in Griekenland en Bulgarije. Oostenrijk dat een relatief snelle asielprocedure kent, heeft een opnamestop aangekondigd en gaat vooral naar uitzettingen kijken. In Noorwegen dreigt de Vooruitgangspartij de stekker uit de regering te trekken als er geen volksraadpleging over het asielsysteem komt.

In vrijwel alle EU-lidstaten stijgen de asielaantallen inmiddels dramatisch. In sommige landen is zelfs sprake van een toename van 100%. De meeste asielzoekers willen naar Duitsland, Engeland en de Scandinavische landen. Zodoende is een steeds ongelijkere verdeling over de verscheidene EU-lidstaten ontstaan. De Europese Commissie wil nu tot een verdeelsleutel komen. Duitsland en Italië zijn daar voor. Verzet is er vooral van het Verenigd Koninkrijk en diverse Midden- en Oost-Europese landen, die relatief weinig asielzoekers opnemen, een verdeelsleutel zou dat recht trekken. Een compromis is niet in zicht.

Het akkoord van Dublin, dat inhoudt dat asielzoekers hun aanvraag moeten doen in de EU-lidstaat waar ze het eerst binnen komen, is al lang geen praktijk meer. Hongarije heeft het onlangs dan ook maar officieel opgezegd. Brussel ziet intussen hulpeloos toe hoe het asielsysteem in de ene lidstaat na de andere op zijn grenzen stuit.