Hillary Clinton, de kandidaat van het grote geld

door | 11 augustus 2016

Normaal gesproken ondersteunt de meerderheid van het Amerikaanse bedrijfsleven de Republikeinen. Maar dit jaar is het anders. Hillary Clinton is nu de favoriet van Wall Street en Silicon Valley.

Belastingen verlagen en bezuinigen, dat is al decennia het programma van de Republikeinen. Daar kon je van op aan en dat maakte de Grand Old Party aantrekkelijk voor bedrijven en de superrijken – ongeacht of die het nu verder met de ideeën van de Republikeinen eens waren of niet.

In 2016 is Hillary Clinton echter de favoriet. Veel bazen van grote bedrijven hebben de kandidate van de Democratische Partij expliciet aanbevolen. Dat heeft voor Clinton een dubbele uitwerking. Enerzijds kon ze van alle aspiranten in de voorverkiezingen het meeste geld inzamelen. Anderzijds maakt de financiering door Wall Street haar ook minder geloofwaardig in de ogen van delen van haar linkse achterban.

Niet alleen Democraten

Eind juni gaven 50 voormalige of huidige leidinggevenden van grote concerns als Delta Airlines, DuPont en Netflix officieel een aanbeveling voor Clinton uit. De firma’s zijn een doorsnede van het Amerikaanse bedrijfsleven – van de autofabrikant General Motors tot internetreuzen als Facebook en Airbnb.

Als voormalig marine-officier heeft hij zijn leven lang op de Republikeinen gestemd, zo stelde Dan Akerson tegenover de krant USA Today. Maar deze keer steunt de voormalige directeur van General Motors en lid van de Republikeinse Partij Clinton.

Donald Trump stoppen

Ook in Silicon Valley vreest men een eventueel presidentschap van Donald Trump. “Trump zou veel teniet doen, van wat vandaag geweldig is aan Amerika”, aldus Reed Hastings, directeur en mede-oprichter van Netflix. “Het is belangrijk dat Trump duidelijk verliest, om zijn ideeën af te wijzen.”

Tot nu toe ontbreken op de officiële lijst van endorsements nog de namen van Bill Gates en Mark Zuckerberg. Het zit er echter dik in dat ook zij Clinton zullen steunen. Facebook-manager Sheryl Sandberg heeft zich daarentegen al wel voor Clinton uitgesproken. En voor de toespraak van Facebook-bestuurslid Peter Thiel op het partijcongres van de Republikeinen verklaarde het concern uit voorzorg dat zijn optreden “puur persoonlijk” was.

Warren Buffet en George Soros

Steun krijgt Clinton ook uit de hoek van grote investeerders. Berkshire-Hathaway-chef Warren Buffet is voor de Democratische kandidate, evenals George Soros, die zelfs tot de grootste donateurs van haar campagne behoort. Problematischer dan de steun van deze twee multimiljardairs is voor Clinton haar warme relatie met de grote banken.

Zo berichtte nieuwszender CNN in oktober al dat Wall Street Clinton tot miljonair had gemaakt. Alleen al in het jaar 2013 had de kandidate volgens zeggen van haar eigen team 3,15 miljoen dollar ontvangen voor toespraken bij Morgan Stanley, Goldman Sachs, Deutsche Bank en UBS. Clintons schoonzoon Marc Mezvinsky was zelf acht jaar lang investeringsbankier bij Goldman Sachs.

Geloofwaardigheid heeft te lijden gehad

Voor de linkse stamkiezers van de Democraten zijn dergelijke verbanden op zijn minst verdacht. “Een corrupt systeem wordt niet veranderd, door er geld van aan te nemen”, zo stelde Clintons concurrent om de Democratische nominatie Bernie Sanders tijdens de campagne voor de voorverkiezingen. De sterke ondersteuning uit de financiële sector ondergraaft de geloofwaardigheid van de kandidate, zo viel de New York Times bij.

Retorisch is Clinton door de concurrentie met Sanders steeds verder naar links opgeschoven. Ze zou bereid zijn grote banken op te splitsen, mocht dat nodig zijn, zo stelde de kandidate in reactie op kritiek op haar warme banden met Wall Street. Dat Clinton vervolgens haar vroegere inspanningen voor de banken en de beurzen rechtvaardigde met een verwijzing naar de aanslagen van 11 september schoot bij veel kiezers in het verkeerde keelgat.

Sanders steunt Clinton

Intussen probeert Clinton weliswaar meer afstand te scheppen. Dat neemt echter niet weg dat haar politieke loopbaan steeds gedragen is door grote donaties van banken. Volgens de databank OpenSecrets van het Center for Responsive Politics behoren CitiGroup, JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley en de Bank of America tot de 20 grootste sponsoren van haar langere politieke loopbaan. Ook als namen van bankiers vooralsnog grotendeels ontbreken op haar lijst van endorsements, is duidelijk waar deze kandidaat vandaan komt.

Dat linkse kiezers hier op grote schaal de consequentie uit trekken niet te gaan stemmen of zelfs hun stem aan Trump te geven, valt echter te betwijfelen. “Hillary Clinton moet de volgende president van de Verenigde Staten van Amerika worden”, zo verklaarde haar voormalige rivaal Bernie Sanders op het Democratische partijcongres.

Lees ook: Campagne Hillary Clinton medegefinancierd door Gülen, Saoedi-Arabië, Qatar