Hoe een ouwe rot 155 mensen het leven redde

door | 9 december 2016

Niet meer dan zes minuten duurde de vlucht van US Airways met nummer 1549 van 15 januari 2009. Die zes minuten waren echter genoeg om er een avondvullende filmbeleving van te maken.

In de film ‘Sully’, gaat het om de vlucht van een Airbus-toestel dat kort na vertrek uit New York in botsing kwam met een zwerm wilde Canadese ganzen, waardoor beide motoren van het vliegtuig uitvielen en het een noodlanding op de rivier de Hudson moest maken.

Omdat zijn meesterlijke prestatie als piloot alle 155 inzittenden het leven redde en omdat de New Yorkers na de aanslagen van 11 september 2001 wel wat goed nieuws over vliegtuigen konden gebruiken, werd de kapitein van de vlucht, Chesley Sullenberger (bijgenaamd Sully) uitgebreid gevierd in de media.

Dergelijke heldenverhalen zijn gemaakt voor Clint Eastwood, die als acteur een vooral recent als regisseur dikwijls met een patriottisch bijltje hakt. ‘Sully’ is qua enscenering een stukje vakwerk, zonder dat het echter ontaardt in een stuk nationale propaganda. Dat is mede te danken aan het duizend-dingen-doekje van Hollywood genaamd Tom Hanks, die de piloot met bescheiden terughoudendheid speelt.

Dat komt echter met een prijs. In de film wordt namelijk de Amerikaanse transportveiligheidsautoriteit tot boeman gemaakt, die in een hoorzitting poogt aan te tonen dat Sullenberger na de inslag van de vogels naar de luchthaven had kunnen terugkeren in plaats van met een noodlanding op het water het leven van de passagiers op het spel te zetten.

De zes minuten van de vlucht, die dankzij de vluchtgegevensrecorder minutieus en met veel suspense gereconstrueerd worden, laten echter het tegendeel zien. En zo is de film uiteindelijk een diepe buiging voor de ouderdom: Na meer dan 40 dienstjaren stond Sullenberger kort voor zijn pensioen en was door zijn lange ervaring in staat vele mensenlevens te redden.