Hongarije: Onderwijswet Oekraïne schendt Associatieverdrag

door | 11 oktober 2017

Hongarije wil dat de Europese Unie de associatie met Oekraïne tegen het licht houdt, nu Kiev een nieuwe onderwijswet heeft aangenomen die secundair onderwijs in minderheidstalen uitsluit.

Op 5 september jongstleden nam Oekraïne een wetsvoorstel aan dat voorschrijft dat secundair onderwijs alleen in het Oekraïens gegeven mag worden. Volgens Kiev is dit bedoeld om minderheden beter te integreren.

De wet leidde tot protest van Rusland, dat stelde dat de wet de belangen van de miljoenen Russischtaligen in Oekraïne schaadt. Ook Hongarije en Roemenië veroordeelden de nieuwe onderwijswet. De Roemeense president gelastte uit protest zijn geplande bezoek aan Oekraïne af.

Nu het protest van de Hongaarse en andere regeringen nog niet tot het gewenste effect heeft geleid, kondigde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó maandagavond laat in een verklaring aan dat hij de kwestie op de agenda zal zetten op de top van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie volgende week.

De onderwijswet schendt het associatieverdrag dat gesloten is tussen de EU en Oekraïne, derhalve zal ik komende maandag op een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg voorstellen dat het Associatieverdrag tegen het licht gehouden wordt”, aldus Szijártó.

Szijártó stelde verder te verwachten dat de EU optreedt tegen Oekraïne vanwege de nieuwe wet. De Oekraïense president Petro Porosjenko spreekt vandaag overigens een plenaire zitting van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa toe, waar de onderwijswet ook een punt op de agenda is.

In een regio waar de grenzen eeuwenlang sterk gefluctueerd hebben, ligt de kwestie van taalrechten voor minderheden zeer gevoelig. Zeker 40 procent van de Oekraïense bevolking spreekt thuis Russisch, daarnaast kent Oekraïne onder andere Hongaarse, Roemeense, Rutheense, Moldavische, Poolse, Duitse, Bulgaarse, Gagaoezische, Turkse, Griekse en Armeense minderheden, die vooral geconcentreerd zijn in het westen van het land in regio’s als Transkarpatië, de Boekovina en de Boedzjak.