Koerden vechten bij Aleppo met regeringsleger tegen ‘andere rebellen’

door | 3 augustus 2016

Bij Aleppo en op andere plaatsen strijden Koerdische milities aan de zijde van Syrische regeringstroepen tegen diverse rebellengroepen. Een toonaangevende Amerikaanse denktank wil nu dat de Amerikaanse overheid de andere rebellen meer ondersteunt.

Koerdische strijders van de YPG hebben zich in de slag om Aleppo aan de zijde van het regeringsleger in de strijd gemengd. De Koerden opereren vanuit hun bolwerk Sjeikh Maqsoed. Maar ook op andere plaatsen in Syrië, Azaz-Marea, Manbidsj en Hassaka, is er inmiddels samenwerking het Syrische leger en de YPG. Dat meldt de Amerikaanse denktank Washington Institute for Near East Policy (WINEP).

Het WINEP wil dat Amerika de 'andere rebellen' meer ondersteunt, maar maakt geen onderscheid tussen islamistische rebellengroeperingen en andere.

Het WINEP wil dat Amerika de ‘andere rebellen’ (groen) meer ondersteunt, maar maakt geen onderscheid tussen islamistische rebellengroepen en andere (kaart: WINEP).

Het WINEP vindt het uiterst zorgwekkend dat de YPG-milities nu samenwerken met het Syrische leger, want het YPG wordt door de Verenigde Staten ondersteund. Dit laat volgens de denktank duidelijk zien dat de belangen van de YPG andere zijn dan die van Amerika. De Koerden zouden ook tegen zogenaamde ‘gematigde rebellen’ vechten, om zo de Koerdische invloedssfeer uit te breiden. Volgens de denktank zouden de Verenigde Staten daarom de ander rebellen meer moeten ondersteunen, om zo een tegenwicht voor de YPG te creëren.

Bij Aleppo vechten het regeringsleger en de Koerden echter vooral met islamistische groeperingen als het Al Nusra-front en Ahram al Sham.

Intussen hebben afgelopen maandag islamistische strijders in Aleppo ten minste 28 burgers gedood. Nog enkele tientallen raakten gewond, zo meldt Al Jazeera. Firas Maksad, Midden-Oosten-analist van de George Washington University voor de regeringstroepen een sleutelpositie inneemt met het oog op het openhouden van bevoorradingsroutes. Voor de rebellen kon het echter wel eens de finale slag zijn:

Als ze Aleppo verliezen, waarvan ze al vier jaar een groot deel bezetten, zouden ze ook de slag om Syrië kunnen verliezen.

Volgens Maksad lijkt het regeringsleger, dat door Rusland en Iran ondersteunt wordt, de overhand te krijgen, terwijl de rebellen zich in een slechte positie bevinden.