Leveren VS bewust wapens aan Islamitische Staat?

door | 29 oktober 2015

Syrische oppositiegroepen, in het bijzonder de Syrisch-Turkmeense Sultan Murad Brigade die rond Aleppo actief is, zouden nieuwe Amerikaanse anti-tankwapens van het type BGM-71 TOW hebben gekregen, zo meldt persbureau Reuters. Het persbureau vermeldt niet wie de wapens geleverd heeft, het ligt niettemin voor de hand aan te nemen dat het de Amerikanen zelf waren.

De nieuwe anti-tankwapens komen voor de gewapende groepering in het noordwesten van Syrië als geroepen aangezien regeringstroepen juist een groot offensief zijn begonnen. Issa al-Turkmani, commandant van de Sultan Murad Brigade liet zich tegenover Reuters van zijn zelfverzekerde kant zien, zijn groepering heeft naast de anti-tankwapens ook nieuwe granaten voor hun granaatwerpers gekregen. “Na deze leveringen zijn we goed uitgerust”, aldus Turkmani. Niet al zijn collega-officieren zijn zo tevreden, sommigen menen dat het te weinig is om het regeringsleger aanhoudend weerstand te bieden. Meer wapenleveranties worden verwacht, maar laten nog op zich wachten.

Medio oktober ontdekte het Iraakse leger een groot arsenaal Amerikaanse wapens en munitie, inclusief TOW-II-raketten. Het arsenaal bevond zich in een regio die kort daarvoor was heroverd op ‘Islamitische Staat’ (IS). Het Amerikaanse ministerie van Defensie werd hierover door de pers bevraagd, waarop het Pentagon stelde dat de wapens sinds vorig jaar “vermist waren”. Men weersprak echter dat men IS wapens geleverd zou hebben.

Dit werd ronduit tegengesproken door een woordvoerder van de Iraakse strijdkrachten. Hij bevestigde dat Amerikaanse vliegtuigen en helikopters de wapens in de buurt van de stad Baiji (op de weg van Bagdad naar Mosul) voor IS hadden afgeworpen. Het zou niet voor het eerst zijn dat de Amerikanen wapens afwerpen voor IS. In andere gevallen waarin IS vanuit de lucht afgeworpen Amerikaanse wapens in handen kreeg, weten de Amerikanen dit aan vergissingen waardoor de wapens op de verkeerde plek zouden zijn afgeworpen.

Deze verklaring is echter volstrekt ongeloofwaardig, want de enige zogenaamd gematigde militaire groepering die in Syrië tegen het regeringsleger vecht, is het zogenaamde Vrije Syrische Leger dat alleen nog een stuk land in het zuiden van Syrië, in een punt tussen Libanon, Israël en Jordanië bezet houdt. Er worden van daar reeds lang geen noemenswaardige gevechtshandelingen gemeld. Tot de Russische interventie werd het noordwesten van Syrië gecontroleerd door het al-Nusra-front, de Syrische afdeling van Al Qaida. Verder wordt grofweg het oosten beheerst door IS en het noorden door Koerden. Nergens staat dus een groepering die ‘gematigd’ genoemd kan worden zo dicht bij door IS gecontroleerd gebied, dat wapens die voor de ‘gematigden’ bedoeld zijn per ongeluk bij IS terecht kunnen komen. Daarvoor zouden de Amerikaanse piloten in Syrië zo’n 200 à 300 kilometer over hun doel heen moeten vliegen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov twijfelt er dan ook niet aan dat de wapens die de Verenigde Staten nu weer massaal aan de ‘gematigde oppositie’ leveren uiteindelijk goeddeels bij IS terecht komen. “Waar komt dat allemaal terecht?”, zo vroeg de minister zich af op een persconferentie gevraagd naar een bericht over een levering van 50 ton wapens en ander militair materieel. “Het valt te vermoeden dat alles direct in handen van IS komt.” Als voorbeeld wees Lavrov op de Toyota-pick-up-trucks die vanuit Amerika naar Syrië geleverd werden en bij IS opdoken. IS bracht een propagandafilmpje uit waarin te zien was hoe IS-strijders in een haast onafzienbare file van spiksplinternieuwe pick-ups door de woestijn rijden. “Voor ons leidt het geen twijfel”, aldus Lavrov, dat ook van de nieuwe wapenleveringen “tenminste een aanzienlijk deel bij terroristen terecht komt.”

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt de betrokken landen dan ook scherp geen luchtafweerraketten aan terroristen te leveren. Wie dat wel doet, moet met ernstige consequenties rekenen, aldus vice-minister Oleg Syromolotov. “Tot nu toe hebben de terroristen geen moderne luchtafweersystemen. Maar er zijn aanwijzingen dat ze aan vanaf de schouder afgevuurde luchtdoelraketten van westerse makelij proberen te komen. Wanneer een land luchtafweerraketsystemen aan terroristen zou leveren, zou dat betekenen dat het land in kwestie zich aan de zijde van de terroristen geschaard heeft en wel met alle consequenties van dien”, aldus de top-diplomaat.

Dat de VS op zijn minst behoedzaam omgaan met IS en andere Syrische extremisten, blijkt ook naar aanleiding van de beschieting van de Russische ambassade in Damascus. De ‘westerse waardengemeenschap’ weigerde een verklaring van de VN-Veiligheidsraad te ondersteunen die de beschieting van de Russische ambassade als daad van terreur zou veroordelen. “Het is droevig dat onze Amerikaanse collega’s zich in dit geval niet aan de zijde stellen van hen die de terreur bestrijden en veroordelen”, aldus Lavrov. “Eens te meer moeten we op deze dubbele moraal wijzen.”