Oekraïense spoorwegen worden gederussificeerd

door | 25 oktober 2016

De Oekraïense minister van Infrastructuur Volodymyr Omelyan heeft een decreet uitgevaardigd, dat voor het eind van dit jaar alle informatieborden op treinstations die in het Russisch gesteld zijn verwijderd moeten worden en door borden in het Oekraïens vervangen moeten worden.

Tegelijk moeten alle treinkaartjes en stationsnamen compleet van Russische aanduidingen gezuiverd worden. In het hele spoorwezen van Oekraïne moeten er vervolgens alleen nog Oekraïense en Engelse aanduidingen te vinden zijn.

Omelyan benadrukt dat de maatregelen niets te maken hebben met een anti-Russische houding, maar slechts doorgevoerd worden in het kader van het overnemen van Europese servicestandaards.

Deze maatregel zal echter tot absurde situaties leiden. Er zullen in het oosten van Oekraïne straks treinen rijden met daarin overwegend mensen met Russisch als moedertaal, tussen plaatsen waar het leeuwendeel van de bevolking Russisch als moedertaal heeft, maar waar alle borden en aankondigingen in het Oekraïens en het Engels gesteld worden.

Overigens staat deze maatregel niet alleen in het oosten van Oekraïne op gespannen voet met de werkelijkheid. Ook in het Westen van Oekraïne zijn er nog altijd veel mensen die ieder jaar naar Rusland, naar verluidt de ‘agressor’, reizen om daar hun brood te verdienen. En zelfs in een nationalistisch bolwerk als Lviv, waar geen Russische borden te vinden zijn, hoor je in het uitgaansleven toch echt veel Russisch spreken. Terwijl in de hoofdstad Kiev het Russisch zelfs dominant is.

De realiteit is dat Russisch een belangrijke minderheidstaal en daarbij een lingua franca is in Oekraïne. Als de huidige Oekraïense regering het land werkelijk aan Europese standaarden aan zou willen passen, zou ze niet zo verkrampt proberen die minderheidstaal weg te drukken. In alle EU-lidstaten, behalve in de Baltische staten, is het inmiddels immers de gewoonste zaak van de wereld om borden en aankondigingen (ook) in minderheidstalen te stellen. Wie dat niet gelooft, moet maar eens de trein naar Hardegarijp nemen.

Lees ook:

  • Plaatsnamen als politieke twistpunten
  • Transkarpatië in uiterste westen Oekraïne wil meer autonomie