Oekraïne: Premier Jatsenjoek stapt op

door | 11 april 2016

Arseni Jatsenjoek, die sinds de staatsgreep in februari 2014 premier is van Oekraïne, heeft zondag aangekondigd op te stappen. Hij maakte zijn besluit via Twitter wereldkundig en zal dinsdag het parlement in zitting daarover informeren.

President Petro Porosjenko had Jatsenjoek al in februari van dit jaar gevraagd op te stappen. Maar hij overleefde toen ternauwernood een motie van wantrouwen, doordat parlementsleden zich op aanwijzing van diverse oligarchen van stemming onthielden. De premier en zijn partij hebben nauwelijks nog steun onder de bevolking. De regering van Jatsenjoek wordt geplaagd door corruptie, bovendien werkten diverse regeringsleden elkaar tegen waardoor er nauwelijks resultaten geboekt werden. Ondertussen in de economie wel met bijna 10 procent gekrompen en heeft de Oekraïense Hryvna ten opzichte van de Amerikaanse dollar zo’n twee derde van zijn waarde verloren. Het Internationaal Monetair Fonds heeft echter gewaarschuwd de geldkraan dicht te draaien als door het IMF gewenste maatregelen niet uitgevoerd worden. De Amerikaanse vice-president Joe Biden belde Jatsenjoek daarentegen om hem te feliciteren met alles wat hij in de afgelopen twee jaar bereikt heeft.

President Porosjenko heeft nu parlementsvoorzitter Volodymir Groysman naar voren geschoven als beoogde nieuwe premier. Groysman is een partijgenoot van de president, die daarmee ogenschijnlijk zijn greep op de regering wil vergroten. Ook de president zelf kwam recent weer in een dubieus licht te staan, ten gevolge van de zogenaamde Panama Papers. Die documenten wijzen er op dat Porosjenko belasting ontweken zou hebben via een constructie van de Panamese firma Mossack Fonseca.

Eerder werd de genaturaliseerde Amerikaanse Natalie Jaresko, de huidige minister van Financiën, wel genoemd als mogelijke nieuwe premier. Zij gaf zelf ook duidelijk aan de functie te ambiëren. Nu zij de nieuwe regering echter niet zal leiden, is de verwachting dat ze ook niet aan wil blijven als minister van Financiën.

Nieuwe minister van Financiën

Naar verluidt zou de Slowaakse oud-minister Ivan Miklos gevraagd zijn om minister van Financiën te worden in de nieuwe Oekraïense regering. De Slowaakse oud-minister behoort tot de zogeheten Ruthenen, een klein Slavisch volk dat in de berggebieden op de grens van Oekraïne en onder andere Slowakije woont. Miklos is lid van de centrumrechtse SDKU, een partij die enkele jaren de grootste partij ter rechter zijde was in de Slowaakse politiek, maar die, mede door het Gorilla-schandaal, fors aan populariteit inboette en bij de laatste verkiezingen niet verder kwam dan 0,27% van de stemmen.