Oud-bestuurder centrale bank: Economie kan beter af zijn na Brexit

door | 30 augustus 2016

De Britse economie kan het buiten de Europese Unie beter doen, dat zegt oud-bestuurder van de Bank of England Mervyn King in een interview met het tijdschrift Central Banking.

Een eventuele teruggang in de productiviteit in het Verenigd Koninkrijk zou een gevolg kunnen zijn van overdrijvingen door het Remain-kamp van de gevolgen van een Brexit. King benadrukt dat men simpel weg niet kan weten hoe het de Britse economie zal vergaan na een Brexit en dat alle voorspellingen die tijdens de campagne voor het referendum gedaan zijn hoogst speculatief zijn.

“We bevinden ons nu in een betere positie om een nieuw evenwicht voor de Britse economie te vinden”, aldus de oud-bestuurder van de Bank of England.

King, die van 2010 tot 2013 chef van de Bank of England was, bekritiseert vooral de regering, die tijdens de campagne voorspellingen deed over wat de gevolgen van de Brexit zouden kunnen zijn:

Die [voorspellingen van de regering] waren onvermijdelijk hoogst speculatief, zeker voor de lange termijn. Het probleem is dat die lange termijn-inschattingen vervolgens de korte termijnvoorspellingen beïnvloeden, omdat werd aangenomen dat mensen zouden anticiperen op de lange termijn. Het eerlijke antwoord over de gevolgen op de lange termijn is dat we het echt niet weten.

De regering baseerde de uitspraken tijdens de campagne op voorspellingen van het ministerie van Financiën, die inhielden dat de Britse economie tegen 2030 met 6,2 procent gekrompen zou zijn.

Sinds het referendum heeft onderzoek uitgewezen dat de auto-industrie en detailhandel het zeer goed doen. Het consumentenvertrouwen in het Verenigd Koninkrijk bereikte deze maand het hoogste niveau in drie jaar.

De fout was om deze extreme uitkomsten in de toekomst voor te stellen als haast onvermijdelijk, in plaats van als wat ze waren, namelijk hoogst speculatieve voorspellingen. De Britse economie moet linksom of rechtsom een nieuw evenwicht vinden, of we nu [in de EU] blijven of vertrekken. We hebben een wisselkoers nodig op een niveau dat dichter ligt bij dat van medio 2013.

King stelt verder dat de Bank of England niet tot verdere kwantitatieve geldverruiming moet besluiten: “Ik betwijfel dat meer verruiming nog veel zal bewerken. Het is simpelweg niet de ultieme oplossing.”

Sinds zijn vertrek bij de Bank of England is King werkzaam voor Citigroup.