Syrië: Russische bombardementen ontlokken VS bekentenis

door | 2 oktober 2015

Het Russische ingrijpen in Syrië heeft de Verenigde Staten een bekentenis ontlokt. De Amerikaanse strijdkrachten verkondigden na de eerste Russische luchtbombardementen in Syrië namelijk dat Rusland zich niet op doelen van de terreurgroep ‘Islamitische Staat’ (IS) zou hebben gericht, maar op stellingen van door de VS gefinancierde rebellengroepen.

Volgens Libanese media heeft Rusland donderdag opnieuw bombardementen uitgevoerd op stellingen van islamistische terreurgroepen. De Russen lieten weten stellingen van IS te bombarderen, maar ook meer in het algemeen stellingen van islamistische terreurgroepen, zo meldt persbureau Reuters.

Het pijnlijke is dat de Verenigde Staten en Turkije zelf bevestigd hebben dat Rusland stellingen van het al-Nusra-front gebombardeerd hebben.

Zo meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung onder verwijzing naar Libanese media dat “stellingen van de rebellenalliantie Dshaish al Fatah getroffen werden, waartoe onder ander het Nusra-front, de Syrische tak van Al-Qaida, behoort, evenals de djihadistenmilitie Ahrar al Sham, die er momenteel naar streeft een gematigder, pragmatischer imago op te bouwen.”

De FAZ heeft het stuk van de titel ‘Russische aanvallen in Syrië: Luchtaanvallen gelden klaarblijkelijk ook Amerikaanse bondgenoten’ voorzien. Met die bondgenoten doelt de FAZ niet op Saoedi-Arabië dat de terreurgroepen sinds jaren financiert.

De New York Times citeert zowaar een woordvoerder van de Amerikaanse regering, dat één van de getroffen rebellengroepen door de Amerikaanse geheime dienst bewapend en getraind was – een eenduidige bekentenis.

Daarmee is nu officieel aangetoond, dat de Amerikaanse regering een gevaarlijke islamistische terreurgroep in het Midden-Oosten ondersteunt: Het al-Nusra-front is immers niets anders dan de lokale tak van Al-Qaida. Al-Qaida, u weet wel, die club die verantwoordelijk achtten voor de aanslagen van 11 september 2001, wat de aanleiding vormde voor het binnenvallen van Afghanistan.

Al-Nusra heeft zich niet, zoals de Amerikanen graag doen geloven, losgemaakt van Al-Qaida. Het Nusra-front is veeleer intern verdeeld tussen behoudenden die de band met Al-Qaida in stand willen houden en de pragmatici die zich willen distantiëren van Al-Qaida om zo mee te kunnen delen in de opdeling van de Syrische koek. Talrijke strijders van het al-Nusra-front zijn ooit in Afghanistan opgeleid door Abu Musab al-Zarqawi, een vooraanstaande Al-Qaida-leider van Jordaanse afkomst, die in 2006 in Fallujah in Irak om het leven kwam.

Het al-Nusra-front, oftewel Al-Qaida in Syrië, wordt (onder andere) door de Verenigde Staten gefinancierd en wordt door Turkije geïnstrumentaliseerd om de Koerden te bestrijden. Het idee achter de Amerikaanse financiering van islamistische terreurgroepen was dat zei de Syrische president Bashar al-Assad ten val zouden kunnen brengen.

Dmitri Peskov, woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin, deelde koel mede, dat Rusland zijn aanvallen niet alleen tegen IS richt, maar tegen alle islamistische terreurgroepen in Syrië. “De doelen worden in samenwerking met de Syrische strijdkrachten uitgezocht”, aldus Peskov. De coördinatie met andere landen functioneert, voegde hij er nog aan toe. Israël voelt zich actueel geïnformeerd en houdt zich vooreerst op de vlakte. De Israëlische regering liet weten zich nu ook te kunnen verzoenen met de val van Assad, benadrukte echter dat een verzwakte Assad de beste uitkomst voor Israël zou zijn, zo bericht de New York Times.