‘Toenemende militarisering Amerikaanse politiek teken van neergang imperium’

door | 14 oktober 2015

Terwijl de westerse coalitie zich inmiddels grotendeels heeft teruggetrokken uit Afghanistan, hebben de Verenigde Staten ook de controle over de situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten verloren. Dat kunnen ook Amerikaanse waarnemers inmiddels niet meer loochenen, zo ook kolonel b.d. Lawrence Wilkerson, oud-kabinetschef van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell.

In een lezing voor studenten van het Lone Star College in Kingwood, Texas, sprak Wilkerson over de Verenigde Staten als een imperium in een periode van neergang en geselde het Amerikaanse buitenlandbeleid.

“Imperiums concentreren zich kort voor hun ondergang op militair geweld als het een en al van de macht. Ze zetten in de fase van hun neergang alles op huurlingen in plaats van reguliere soldaten die gerekruteerd worden uit de burgers. Als er een aanval door de ‘barbaren’ plaats vindt, die vooral door de nalatigheid van het imperium tot de dood van 3.000 burgers leidt, dan trekken ze uit en doden op hun beurt 300.000 mensen en geven daarvoor 3 miljard dollar uit. Ze verscherpen de bedreigingen door hun eigen handelen. Dat kennen we ergens van, niet waar? Dat is het, wat imperiums doen – vooral als ze aan de vooravond van hun instorting staan.”

Wilkersons woorden doen denken aan een voorspelling van de Franse bestsellerauteur Emmanuel Todd, die in zijn boek ‘Après l’empire. Essai sur la décomposition du système américain‘ reeds in 2002 de toenemende militarisering van de Amerikaanse politiek met de onstuitbare neergang van het Amerikaanse imperium in verband bracht en daarbij parallellen zag met de neergang van de Sovjet-Unie.