Willy Van Damme: “Macht Westen kalft af”

door | 22 oktober 2018

Op 17 november aanstaande organiseert het Geopolitiek Instituut Vlaanderen-Nederland voor de tweede maal een congres in Leuven, ditmaal onder het thema ‘Een eerlijke kijk op geopolitiek’. Eén van de sprekers op dat congres is de Vlaamse journalist Willy Van Damme, Novini sprak met hem.

Meneer Van Damme u spreekt op 17 november aanstaande op het congres van het GIVN, over welk onderwerp zult u daar spreken en waarom juist dat onderwerp?

Ik zal spreken over de oorlog tegen Syrië en de huidige toestand rond die zaak in het algemeen. Het is het grootste drama tot heden van deze eeuw en het treft in wezen een ganse regio, die van het Midden-Oosten. Het is ook geopolitiek erg gevaarlijk en kan nog steeds leiden tot een klassieke wereldoorlog. Het is alleen omdat de voornaamste betrokken partijen dat niet willen dat het slechts bij ‘geblaf’ blijft.

U heeft al veel geschreven over het conflict in Syrië, wat heeft in eerste instantie uw belangstelling voor die materie gewekt?

Ik volg al meer dan 40 jaar de internationale politiek en raakte gebiologeerd door de ‘Arabische Lente’ en wat daarachter zat. Vandaar de stap naar Syrië dat ook een sleutelland is in de wijde regio en een zeer boeiende geschiedenis heeft.

Wat is volgens u de belangrijkste les die getrokken kan worden uit de ontwikkelingen in Syrië?

Er zijn vele lessen te trekken maar de voornaamste is dat de macht van het Westen aan het afkalven is. Dit is niet echt nieuw, maar Syrië en ook Irak tonen, meer nog dan voorheen met Vietnam, Zimbabwe en Afghanistan, dat zij geen echte meester meer zijn van de toestand op aarde en we evolueren naar een multipolaire wereld met een serie machtscentra. Met Washington en Brussel als zijnde slechts twee ervan. Het is deze evolutie die zorgt voor zoveel spanning en die het ook zo aartsgevaarlijk maakt.

Hartelijk dank voor uw antwoorden!

Het 2e congres van het Geopolitiek Instituut Vlaanderen-Nederland (GIVN) onder het thema ‘Een eerlijke kijk op geopolitiek’ vindt plaats op zaterdag 17 november 2018, van 14.00 tot 17.00 uur aan de Andreas Vesaliusstraat 2 te Leuven. Van deelnemers wordt een kleine bijdrage in de onkosten gevraagd.