Jatsenjoek is in de olie

door | 3 december 2015

Hoewel Oekraïne zelf al lang en breed failliet is, wil de regering van premier Arseni Jatsenjoek Turkije helpen met levensmiddelen, daartoe moet ook de financiële steun van de EU aangesproken worden. Oekraïne ziet Turkije als bondgenoot in een oorlog met Rusland en wordt gesteund door de NAVO.

Premier Arseni Jatsenjoek heeft Turkije aangeboden het land te ondersteunen in haar conflict met Rusland. Daartoe wil Jatsenjoek, wiens minister van Financiën een voormalig medewerker van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is, ook de EU-belastinggelden aanspreken waarmee Oekraïne momenteel het hoofd boven water houdt.

Oekraïne kan haar eigen burgers nauwelijks voeden en heeft enkele weken geleden nog tot een ingrijpende reductie van de sociale uitkeringen besloten, een maatregel waardoor vooral gepensioneerden, kinderen en zieken getroffen worden. In de begroting die vorige week werd vastgesteld ligt het zwaartepunt bij defensie-uitgaven.

Terwijl zijn land in deze desperate staat verkeert, biedt Jatsenjoek aan Turkije te helpen met de levering van graan en zonnebloemolie, mocht daar vanwege de sancties naar aanleiding van het neerhalen van een Russische bommenwerper door de Turkse luchtmacht boven Syrië behoefte aan zijn. Oekraïne is bereid de levensmiddelenvoorziening van Turkije veilig te stellen, aldus Jatsenjoek.

Het is natuurlijk vooral een symbolische actie voor propagandadoeleinden van de Oekraïense premier. Hij is er als de kippen bij om de anti-Russische stemming in Turkije en Europa aan te blazen. En weet zich daarbij verzekerd van de steun van de NAVO.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken was woensdag aanwezig bij de NAVO-top. Waar gesproken is over de “voortgang van de NAVO’s hulp” aan Oekraïne. Volgens het Oekraïense staatspersbureau Ukrinform, liet de Oekraïense regering weten dat de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier gezegd zou hebben dat de Russen niet één punt van de akkoorden van Minsk zijn nagekomen. Hoewel ernstig betwijfeld mag worden dat uitgerekend Steinmeier dit zo gezegd zou hebben, is hiermee wel duidelijk dat de Oekraïense regering aanstuurt op een nieuwe escalatie van het conflict in het Donbasbekken.

De vraag is echter of Jatsenjoek het conflict tussen Turkije en Rusland wel begrepen heeft. Rusland wil Turkije weliswaar van zijn olievoorziening afsnijden en bereidt daartoe een VN-resolutie voor. Het gaat daarbij echter niet om zonnebloemolie, maar om illegale aardolieleveringen door ‘Islamitische Staat’.