Verhoging alcoholleeftijd goede stap om alcoholmisbruik uit te bannen

door | 5 maart 2013

Voor het zomerreces heb ik samen met andere fracties een initiatiefwet ingediend waardoor de alcoholleeftijd wordt verhoogd van 16 naar 18 jaar. Deze week wordt door een ruime meerderheid voor de wet gestemd. Is deze overheidsbetutteling nodig en kunnen we het wel of niet drinken van alcohol door pubers niet overlaten aan de ouders? Zij voeden hun kinderen toch op? Er is veel voor te zeggen om als overheid grenzen te stellen aan alcoholmisbruik. Alcoholproblemen gaan niet alleen de gebruiker zelf, maar ook de samenleving aan. 

comazuipenIn Amsterdam blijkt dat 90 procent van de keren dat de politie na 23.00 uur uitrijdt wegens een melding, alcohol gerelateerd is. Dan gaat het om openbaar dronkenschap, vernieling, huiselijk geweld en agressie in het verkeer. De maatschappelijke kosten als gevolg van alcoholmisbruik en -problemen zijn hoog. Alcohol maakt meer kapot dan je lief is. Ook jongeren weten de aandacht op zich te vestigen, bijvoorbeeld door het zogenoemde ‘comazuipen’. Niet meer dan terecht om in te grijpen en de maatschappelijke kosten proberen te verminderen.

Het gaat niet alleen om maatschappelijke kosten. Ook de veiligheid is in het geding. Of het nu gaat om ‘project X’ in Haren, rellende hooligans na een voetbalwedstrijd, of verkeersongevallen, vaak is een teveel aan alcohol een belangrijke reden waardoor het uit de hand loopt.

Om de maatschappelijke kosten terug te dringen en de veiligheid te verbeteren, is ingrijpen door de overheid nodig. Het verhogen van de alcoholleeftijd is een stap in de goede richting. In de meeste Europese landen is de alcoholleeftijd al verhoogd. De belangrijkste reden om de leeftijd voor alcoholconsumptie te verhogen, heeft echter niet te maken met maatschappelijke kosten of veiligheid, maar met gezondheidswinst. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er een verband is tussen de leeftijdsgrens en de leeftijd waarop jongeren beginnen met drinken. Hoe hoger de leeftijdsgrens, hoe hoger de startleeftijd. Ieder jaar dat jongeren later beginnen met drinken is gezondheidswinst: het leidt tot minder agressie en (verkeers)ongevallen tijdens het uitgaan, het vermindert de kans om op latere leeftijd verslaafd te raken aan alcohol en de hersenen kunnen zich beter ‘uitrijpen’.

Overheid: treedt dus op tegen alcoholmisbruik! Samen met de eerder genomen maatregelen, te weten een stevige handhaving en goede voorlichting aan de ouders, vormt de leeftijdverhoging nu een effectieve aanvulling om gezondheidswinst te boeken. Laten we hersenen beschermen in plaats van beschadigen!